Caritas Linköping

Caritas Linköping, årsrapport 2019

Caritas Linköping har verkat inom S:t Nikolai församling sedan 1994. Förra året firade vi alltså 25-årsjubileum. Detta gjordes med hjälp av en liten utställning i församlingshuset och extra informationskampanjer. Föreningen har för närvarande ungefär 60 medlemmar.

Våra projekt

Vi har under 2019 delat ut följande bidrag (totalt 27 500 kronor + 1 600 USD):

  •  till Caritas Sverige; 9 000 kr har skickats till hjälpprojekt som Stockholms katolska stift stöder i Syrien och Sydsudan
  •  till Linköpings Stadsmission; 3 000 kr har skickats till deras behandlingshem och skyddade boende för kvinnor med beroendeproblematik
  •  till behövande inom församlingen i ekonomisk nöd; 2 000 kr
  •  till två barnhem; 1 600 US dollar har skickats till Indien och 4 000 kr till Bosnien
  •  till en förening för bröstcanceropererade kvinnor i Polen; 4 000 kr
  •  till Ideella Föreningen Sri Lanka i Åtvidaberg; 3 000 kr. De skickar regelbundet containers med begagnad utrustning för sjukvård (sängar, rullstolar, liftar, etc) till Sri Lanka.
  •  2 500 har skickats med förre kyrkoherden p. Gabriel till Filippinerna. Han har använt dem till ekonomisk hjälp för en skola för fattiga flickor.

Genom att våra pengar förmedlas direkt via personer som vi känner eller säkra bankkanaler vet vi att de kommer fram. Vi har ändå krav på våra mottagare att redovisa vad de donerade pengarna använts till.

Våra aktiviteter

Vi samlar pengar till vår verksamhet genom olika aktiviteter. Under flera år har vi organiserat julmarknad under första advent. Vi har även försäljning i en butik (Caritas-boden) i församlingshuset, där vi säljer presentartiklar, leksaker, osv. Boden är öppen efter högmässan varje första söndag i månaden samt andra tillfällen vid behov. Nytt för 2019 var en växtmarknad i juni där medlemmar i församlingen sålde plantor (för grönsaker, kryddväxter och blommor) som de själva hade drivit upp.

Vår verksamhet sponsras både genom varor från ett företag i Linköping och penninggåvor från enskilda personer.

Vårt postgironummer är 68 78 75-5. Medlemsavgiften är 150 kronor per år, för pensionärer, studerande och arbetslösa 75 kr per år.